Látogatók

2019. július 17. és 21. között negyedik alkalommal, a zalaegerszegi Zala ZONE Járműipari Tesztpályán rendezzük meg a Formula Student East nemzetközi hallgatói konstrukciós versenyt. 22 ország 72 csapata vesz részt saját fejlesztésű, belsőégésű, elektromos és önvezető járműveikel a rendezvényen.

A Formula Student East mind az öt versenynapja nyitva áll a látogatók előtt, belépőjegyek a bejáratnál található Ticket Centerben vásárolhatók.*

Napijegy: 3000 Ft
Napijegy zalaegerszegi lakosoknak: 1000 Ft
Napijegy a Göcseji Dombérozó résztvevőinek: 1000 Ft
Napijegy Zala Megye Kártyával: INGYENES

 

*A Ticket Centerben csak készpénzes fizetés lehetséges.

 

Részletes program

 

Magyar nyelvű sajtómegjelenések és interjúk

A FORMULA STUDENT MOZGALOM

A versenysorozatot 1981-ben a tengerentúlon hozták létre a mérnöki és gazdasági tanulmányokat folytató diákok számára, hogy egy olyan formula versenyautót konstruáljanak, amelyet nem csupán megépítenek, de a piaci bevezetésére vonatkozó koncepcióját is elkészítik. Egy ilyen életszerű projekt egész éves munkát, kitartást, innovatív hozzáállást, elméleti és gyakorlatorientált felkészülést követel a csapatok tagjaitól. A Formula Student tehát kipróbált, agilis szakembereket nevel, ebből pedig a mozgalmat támogató iparvállalatok is profitálnak.

FORMULA STUDENT EAST

A Formula Student East-et 2016-ban olyan volt mérnökhallgatók hívták életre, akik korábban versenyzőként és szervezőként is kipróbálták magukat a Formula Student világában, így évtizedes tapasztalattal és nemzetközi kapcsolatokkal bírnak a szervezés és a lebonyolítás terén.
Az FS East és a szervezők célja a kezdetektől fogva egy olyan szakmai verseny megvalósítása, amely az oktatási szempontokat tartja szem előtt és elősegíti a csapatok további fejlődését. Ennek az elkötelezettségnek az eredménye, hogy 2016-ban - az FS történetében elsőként - a Formula Student East eredményei rögtön az első szezont követően felkerültek a mozgalom világranglistájára, 2017-ben pedig az FS East szerepelt rajta a legmagasabb versenyképességi értékkel. Mindez a magas szakmai és műszaki színvonal mellett az elsőszámú európai csapatok részvételének is köszönhető, akik évről évre visszatérő versenyzői az FS Eastnek. A mozgalom világszervezetével közösen meghatározott növekedési ütemet követve a meghirdetett helyek száma folyamatosan bővül, a kezdeti 44-es csapatlétszámhoz képest 2019-ben már 72-en kaptak lehetőséget az FS Easten való részvételre.

ÖNVEZETŐ AUTÓK ZALAEGERSZEGEN

Az FS East fejlődésében az autóipari innovációk integrálásának jelentős szerepe van, 2018-tól kezdve a világszerte is újdonságnak számító driverless, azaz vezető nélküli autók kategóriájában is nevezhettek a csapatok a már eddig megszokott két kategória (belsőégésű motoros autók, elektromos autók) mellett. Az autonóm közlekedés fejlesztésének beemelése a verseny - és így a mozgalom programjába - egy olyan előremutató, innovatív elem lesz, amely karakteresen fogja átalakítani a versenysorozat profilját.
A rendezvény 2018 óta Magyarország új, MEGA beruházásának területén, a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán valósulhat meg, amely ideális és
egyedülálló helyszínt jelent az FS East számára, hiszen a hagyományos járművek versenyszámainak lebonyolítása mellett az önvezető autók megmérettetéséhez is biztonságos környezetet, megfelelő infrastruktúrát teremt.

2019-BEN 22 ORSZÁG 72 CSAPATA VERSENYEZ

Az idei évben 72 csapat kerülhetett az FS East indulói közé, erre a 72 helyre összesen 262 versenycsapat igyekezett bejutni 35 országból – Ausztrália
kivételével a világ minden kontinenséről.
2019-ben is erős mezőny érkezik Magyarországra, hiszen a regisztrációs listán ezúttal is megtalálhatók Európa legjobbjai. Az FS East emellett kiemelten kezeli a kelet-európai régióból érkezők részvételét, számukra a szervezők fix helyeket tartanak fenn, a regisztrációs folyamat eredményeként végül 19-en kerültek be. Az idei FS Easten részt vevő négy magyar induló közt ott van az Arrabona Racing Team, a BME Formula Racing Team elektromos kategóriában versenyző csapata, a BME Motorsport és a KEFO Motorsport is.

The event is organized by the Engineers for the Automotive Higher Education Associasion